Welke hondenmand voor je hond?


Het is lastig kiezen als er zoveel mogelijkheden zijn. Welke hondenmand kies je voor je hond? Een hondenmand is een belangrijk element voor je hond. Het is de plek waar je hond zich even kan terugtrekken, kan slapen en waar je alle speelgoed en spulletjes kunt leggen. Ofwel, het is echt het domein van je hond, zoals het huis het domein van jou is. Maar ja, wat kies je dan als mand?

Er zijn verschillende soorten hondenmanden en plekken die je kan creëren voor je hond. De hondenmand is verreweg de bekendste. Maar ook heb je hondenkussens, sofa’s en kleden. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Soorten hondenmanden

 1. Hondenmand
  Een hondenmand is een mand waar je hond echt IN kan liggen. Het heeft randen en vaak een opening voor je hond om erin te klimmen. Binnen de hondenmanden zijn er verschillen in materiaal en afmeting. Zo heb je kunststoffen hondenmanden (Domus) die je bijvoorbeeld met een kussen erin neerzet. Het voordeel hiervan is dat je de mand gemakkelijk kan schoonmaken. Je hebt ook rieten hondenmanden met een kussentje erin. Die zijn wat zachter voor je hond, en die passen goed bij een interieur met riet. Maar er zijn ook fluffy hondenmanden, hondenmanden van een zachte stof waar je hond heerlijk in kan wegzakken. Let hierbij goed op of het een wasbare hoes heeft, zodat je altijd goed kan schoonmaken.
 2. Hondenkussen
  Een hondenkussen is een kussen waar je hond op kan liggen. Het is vaak heerlijk zacht, en heeft geen opstaande randen. Hierdoor is het kussen eigenlijk altijd geschikt, voor iedere hondengrootte. Ook als je bijvoorbeeld twee honden hebt, of een kat en een hond, is een hondenkussen goed. Want ze kunnen er dan met z’n tweeën op, of tegenaan liggen. Let ook hierbij op of je de hoes goed kunt wassen. Want een schone ligplek is belangrijk.
 3. Hondendeken of hondenkleed
  Een kleed of deken voor je hond worden vaak gekocht voor bijvoorbeeld in de mand, op de bank, of in de auto. Het kleed dient dan als zacht plekje, op een wat hardere ondergrond. Ook zorgt een kleed ervoor dat je bank of auto niet vies worden of beschadigd raken. Een hondendeken kun je gemakkelijk wassen in de wasmachine (altijd even de wasinstructies lezen). Tot slot is een kleed makkelijk om mee te nemen. Ga je op bezoek bij vrienden en neem je je hond mee? Neem dan ook het kleed mee, zodat je hond een eigen plek kan creëren in een onbekend huis. Kortom, een hondenkleed is eigenlijk onmisbaar als je een hond hebt.
 4. Hondensofa
  Een hondensofa is een soort luxe versie van de hondenmand. Het wordt vaak gekozen in plaats van een hondenmand, omdat een hondenbank bij een interieur kan passen. Wat een voordeel is van de hondensofa, is dat de sofa wat hoger is dan een mand. Hierdoor wordt je hond wat meer bij het gezin betrokken, omdat hij of zij meer in het gezichtsveld komen. Dit kan een positief effect hebben op het gedrag van je hond.
 5. Hondenbench
  Een hondenbench wordt vaak aangeschaft wanneer de hond nog een puppy is, om te laten wennen aan de omgeving en om hem rustig te krijgen en een compleet eigen plekje te geven. Echter, sommige honden worden heel rustig van een bench, en vinden een bench fijner dan een mand. Dan kun je ervoor kiezen om een hondenbench in huis te halen. In de bench leg je een benchkussen of een benchmat, zodat de ondergrond heerlijk zacht is.

De juiste maat kiezen

Belangrijk om mee te nemen bij het kiezen van een plek voor je hond, is de maat van je hond. Het is namelijk belangrijk dat je hond languit kan liggen op zijn of haar plekje. Op een hondenkussen kan dat vaak al snel, maar in een mand is dat lastiger. Je hond zal zeker niet altijd languit gestrekt gaan liggen, maar de mogelijkheid moet er wel zijn. Anders zal je hond als snel vinden dat de mand eigenlijk te klein is. Aan de andere kant mag de mand ook niet te groot zijn. De mand of het plekje biedt namelijk een beschermend gevoel, en bij een te grote mand valt dat compleet weg.