De verschillende soorten kattenbakvulling


Er is enorm veel verschillende kattenbakvulling te koop. De ene kat vindt korrels fijn en de ander heeft liever grit. En voor het baasje zijn er ook onderling wat voordelen en nadelen. Wat zijn nu precies de verschillen? Wij zetten de soorten voor je op een rijtje.

Klontvormend en niet-klontvormend

Een van de belangrijkste keuzes in kattengrit is de keuze tussen klontvormend en niet-klontvormend. Vooral voor jou als baasje is dit belangrijk.

Klontvormend grit is namelijk grit dat klonten vormt als het in aanraking komt met vocht. De plas wordt snel geabsobeerd door het grit en uit de ontlasting wordt het vocht getrokken, zodat dat droog wordt. Hierdoor heb je minder last van stank. De overgebleven klonten zijn vervolgens makkelijk uit de kattenbak te scheppen. Veel gemak voor het baasje, maar ook erg fijn voor de kat. De kattenbak wordt hierdoor namelijk beter schoon, en het blijft aantrekkelijk voor je kat. Belangrijk is wel: klontvormende kattenbakvulling is niet geschikt voor kittens. Die willen het namelijk nog weleens opeten en dat gaat niet goed in de buik.

  • Zuinig
  • Makkelijk schoon te scheppen
  • Absorbeert geuren

Niet-klontvormend grit heeft als voordeel dat het geuren en vocht goed absorbeert doordat het grit uit elkaar valt. Je kan bij niet-klontvormende kattenbakvulling minder makkelijk vieze plekken eruit scheppen en dus moet je vaker de gehele bak verversen. Daarom is niet-klontvormend grit minder zuinig.

  • Je hoeft niet te scheppen
  • Klontert niet
  • Absorbeert geurtjes

Silicaat kattenbakvulling

Tot slot is er nog silicaat kattengrit. Silicaat grit kan relatief grote hoeveelheden vocht opnemen. Het zuigt alle ontlasting op, en als je dit dus regelmatig eruit schept, kun je wel een maand de silicaat kattengrit in de bak laten zitten. Dit is dus super zuinig, maar ook nog eens geur absorberend.

  • Erg zuinig in gebruik
  • Geur en vocht absorberend

Hoe kies je de juiste kattenbakvulling?

Belangrijk om mee te nemen in de keuze van kattenbakvulling is of jouw kat een binnen- of buitenkat is. Binnenkatten gebruiken veel vaker de kattenbak. De bak wordt dan een stuk sneller vies en dan is silicaat kattenbakvulling of klontvormende kattenbakvulling ideaal. Hiermee doet de bak namelijk schoner aan voor je kat.

Een ander belangrijk punt in de keuze van kattenbakvulling is de plek van de kattenbak. Natuurlijk wil je zo min mogelijk vieze geurtjes in iedere kamer in huis. Maar staat de kattenbak in de woonkamer? Dan wil je zeker weten geuren absorberen. Dan kun je het beste kiezen voor een kattengrit met een geur.