Krabmeubels zijn een must in het leven van katten. Naast kattenvoer, kattenbakken en kattengrit, is een meubel of paal om te krabben een basisbehoefte. Naast deze basis voor katten, zijn ook huisjes of andere kattenkussens een must. Er zijn ook krabmeubels waar een huisje of verstopplekje in zit. Dan hoef je dus niet én een krabmeubel, én een kattenbed in huis te halen.

Soorten krabmeubels

Krabmeubels zijn er in verschillende soorten en maten. Je hebt natuurlijk de welbekende krabpaal, maar ook de krabmat of een krabkarton. We leggen je de soorten en de voordelen ervan uit.

 1. Krabpaal
  Een krabpaal is zoals de naam het aangeeft, een paal waar je kat aan kan krabben. Dit is belangrijk voor de nagels, en je kat doet dit om energie kwijt te kunnen. Soms merk je zelfs dat krabben gebeurt uit frustratie. Bijvoorbeeld als je kat het liefst je eten wil afpakken, maar dit niet mag.
  Krabpalen heb je in verschillende soorten. Je hebt simpele, kleine versies met slechts een paal met sisal. Deze neemt weinig ruimte in beslag, en doet wat ie moet doen. Je hebt ook krabpalen die hele bouwwerken zijn. Met meerdere verdiepingen, hangmatten en huisjes. Deze krabpalen zijn ideaal als je veel ruimte hebt, en als je meerdere katten hebt. Natuurlijk kun je deze kat ook in huis halen voor één kat. Dan heeft ‘ie lekker de hele paal voor zichzelf. Tussen de bouwwerken en de simpele palen in, heb je ook nog een subtielere variant van een grote krabpaal. Bijvoorbeeld met ‘maar’ 1 verdieping.
 2. Krabmat
  Een krabmat is een kleinere variant van een krabmeubel. Je kat kan er goed aan krabben en kan dus zijn energie kwijt. Een voordeel van de krabmat is dat de mat weinig ruimte in beslag neemt. Hij ligt op de grond, en je kunt hem bijvoorbeeld kwijt in een speciaal hoekje voor de kat. Als je hem wil opbergen, kun je hem onder een kast schuiven.
 3. Krabkarton
  Een krabkarton is een erg simpel krabmeubel. Het werkt helemaal prima; je kat kan goed krabben en zijn frustratie kwijt. Wel gaat een krabkarton korter mee dan een ander krabmeubel. Op den duur gaat deze namelijk stuk, omdat het karton niet duurzaam is. Wel is een voordeel dat je het karton kunt opbergen, in tegenstelling tot een krabpaal.

Waarom krabmeubels in huis halen?

Ten eerste is het belangrijk dat je kat de nagels kan slijpen. Dit doen ze sowieso, of je nu een krabmeubel in huis haalt of niet. Katten vinden namelijk stoffen meubels en gordijnen heerlijk om aan te krabben. Met een krabmeubel voorkom je dat je bank of je gordijnen stuk gaan. Of in ieder geval, minder stuk gaan. 😉 Je kunt je kat wel afleren om aan de bank te krabben, door dus een krabmeubel aan te schaffen. Echt compleet voorkomen kun je het niet, want als het baasje van huis is… Heb je geen idee wat je kat uithaalt! Om toch een krabmeubel aantrekkelijk te maken voor je kat, kun je deze voorzien van catnip. Dat is een kruid dat katten heeeerlijk vinden. Gegarandeerd dat je kat je krabmeubel leuker vindt dan je gordijnen.