Ja, de juiste hamsterkooi kiezen is lastig. Want waar moet een hamsterkooi aan voldoen? En daarbij wil je misschien ook wel een hamsterkooi die een beetje in je interieur past. Of juist een hamster kooi in een leuke felle kleur. Kies de juiste hamsterkooi door op de volgende punten te letten.

 • De afmeting
  Een diervriendelijke hamsterkooi moet minimaal 45 cm breed zijn, 35 centimeter hoog, en 65 centimeter lang. Dat komt neer op een oppervlakte van 3000 vierkante centimeter. Als je een kooi met verdiepingen kiest, dan kun je andere afmetingen aanhouden, maar let dan in elk geval op het totaaloppervlakte.
 • Goede ventilatie
  Een hamster heeft frisse lucht nodig, net als wij. Daarom moet de kooi goed ventileren. Een kooi met tralies is daar heel goed voor, maar je hebt ook kooien met speciale luchtgaatjes.
 • Reinigen
  De kooi moet goed te reinigen zijn. Je moet de kooi namelijk zo’n twee keer per week schoonmaken, en dan is het fijn als dat gemakkelijk gaat. Een kooi met tralies is hiervoor de beste keuze. Hier hoef je alleen de bak goed schoon te maken. Een aquarium kooi is wat meer werk, en moet soms ook wat vaker schoon gemaakt worden.
 • Let op de openingen
  Hamsters zijn kleine beestjes, en dus kunnen ze ontsnappen uit kleine gaatjes. Let er daarom op dat je een kooi met tralies kiest die maximaal 1 centimer uit elkaar zitten. Verder is het belangrijk dat de bodem geen gaatjes heeft, want de nageltjes van hamsters kunnen hierin vast blijven zitten.

Waarom is een goede hamsterkooi belangrijk?

Een juiste hamsterkooi staat in directe verbinding met de gezondheid van je beestje. Een goed hok zorgt voor een positief effect op het leven van je hamster. Daarnaast zorgt een hamsterkooi met de juiste afmetingen ervoor dat je hamster tammer, nieuwsgieriger en actiever wordt. En zullen ze minder bijten aan tralies of handen. Al met al is het dus echt belangrijk om een goede kooi te kiezen, waar je beestje genoeg ruimte in heeft. Je kunt er daarbij voor kiezen om buizen toe te voegen voor wat extra plezier voor je knager.