Een volière starten: wat heb je nodig?


Een gezelschapsvolière in je tuin zorgt voor een vrolijke sfeer en leuke beleving. Een volière staat ontzettend leuk, het is echt een toevoeging aan je tuin. Maar daarnaast is het ook enorm leuk om al die vogels zo te zien. Een volière is een geweldige hobby.

Wat heb je nodig voor een volière?

 • Volière (kant en klaar of zelfbouw)
 • Nachthokken
 • Drinkbakjes
 • Voerbakjes
 • Vogelbadjes
 • Vogelgrit
 • Maagkiezel
 • Bodembedekking
 • En natuurlijk vogels.

De kosten voor deze producten zijn niet erg hoog, behalve de volière. De prijs van een kant en klare volière ligt tussen de € 200 en € 2.000 (of meer zelfs, op maat) liggen. Wij hebben ze vanaf € 420. Maandelijks onderhoud zal niet meer kosten dan een tientje: voor voer, bedekking en grit.

Dagelijkse taken bij een volière

Natuurlijk moet je de volièrevogels verzorgen. Daarom is de belangrijkste taak om het voer en water te verversen. Check ook direct alle vogels of ze er gezond uitzien.

Regelmatige taken bij een volière

Het vervangen van de bodembedekking is iets wat je regelmatig zal moeten doen. Hier komt namelijk de poep van de vogels in terecht, en het is wel zo fijn voor iedereen dat dat gereinigd wordt. Verder is het ook belangrijk om regelmatig de zitstokken, drink- en voerbakjes en het badje schoon te maken. Het badje moet je ook regelmatig opnieuw vullen met water. Tot slot is een hele belangrijke om te controleren op ongedierte (muizen, vogelluis), en wanneer je dit tegenkomt: bestrijden.

Tips voor een volière

 1. Koop een kant en klare volière
  Je bespaart zoveel tijd als je een kant en klare volière aanschaft! Daarnaast weet je zeker dat de voliere geschikt is voor vogels. Het enige ‘nadeel’ is dat de volière niet op maat is (tenzij je er een op maat laat maken door een professional).
 2. Start met makkelijke vogels
  Het beste is om te beginnen met een aantal koppeltjes makkelijk te houden vogels. Bijvoorbeeld kanaries of zebravinken
 3. Plaats de volière beschut
  Als je volière beschut staat, hebben de vogeltjes een goede bescherming tegen regen en zon. Zorg er ook voor dat er een geïsoleerd nachthok in zit, voor koude dagen.
 4. Plaats beplanting in de volière
  Leuk voor de volgens, maar ook leuk voor de tuin. Geschikte planten zijn bijvoorbeeld coniferen, buxus, bamboe, klimop en fruitboompjes.